Uitgelicht » Axel Wintzen

Axel Wintzen

Krentenboom, Axel Wintzen. Houtskool op papier.

De foto die de vrouw van Axel maakte was aanleiding voor een houtskooltekening.  De kleur voor de sneeuw was het wit van het papier. In deze tekening moest heel veel worden weggelaten. Een moeilijke manier van werken want alles wat teveel is stoort. Het lukte Axel om met weinig middelen een hele krachtige, Japans aandoende tekening neer te zetten.

Tekenen is de basis van de kunst, houtskool hoort tot de basismaterialen. Het wordt gemaakt van verschillende houtsoorten bijvoorbeeld wilg, eik of heide. Er worden fijne poreuze takken zonder knoesten geselecteerd en deze worden verbrand. Door de verbranding te stoppen voordat alles volledig tot as is vergaan ontstaan er verkoolde stukken. Van deze stukken worden uiteindelijk de staafjes houtskool gemaakt. Houtskool werd en wordt vaak gebruikt voor het maken van studies, snelle schetsen als voorbereiding op het uiteindelijke werk.

Het papier moet wel een iets ruwe structuur hebben anders hecht het zich niet. Net als pastelkrijt, moet ook houtskool gefixeerd worden om te voorkomen dat het af blijft geven of gaat vlekken. Houtskool kan met de vingers uitgeveegd worden om speciale effecten te bereiken. Er zijn ook doezelaars  in de handel, dit voorkomt dat je erg vieze handen krijgt en zo vlekken op je eigen werk maakt. Een gewoon wattenstaafje kan overigens ook heel goed gebruikt worden om de houtskool mee uit te wrijven. Houtskool tekeningen kunnen gecorrigeerd worden met kneedgum. Het beste is dan om te deppen en niet te wrijven over de tekening.