Uitgelicht » De kinderboeken

De kinderboeken

Astrid Kompas

Als je tekenles gaat geven zijn je uitgangspunt stillevens, landschappen en modeltekeningen. Een kinderboek maken is niet het eerste waar je aan denkt. Astrid Kompas verraste mij met twee boeken, “Labeltje op stap” en “Labeltje leert bouwen”. De boeken werden hier getekend waarna ze in een kleine oplage werden gedrukt. Op het atelier maakte ik de foto’s hiervoor.

Een kinderboek maken is totaal anders dan vrij werk. Je hebt al een doelgroep en daar zal je zowel je tekst al tekeningen op moeten afstemmen. Hoe “eenvoudiger” je tekening, hoe duidelijker het beeld. Het voorbeeld hier voor zijn de kinderboeken van Dick Bruna. In aanvang deed Bruna hetzelfde als Astrid;  In 1955 tekende hij voor zijn zoon het eerste Nijntje-verhaal, Astrid maakte de  eerste boeken voor haar zoon Rohan.
De tekeningen terugbrengen tot de essentie, het belangrijkste voor een tekening van een kinderboek lijkt zo makkelijk maar is ongelooflijk ingewikkeld. Tekst en beeld laten aansluiten (Ekfrastiek) is het volgend probleem.

Essentieel voor het maken van een boek is dat er draaiboek ligt en dat er veel, heel veel geschetst wordt.  Maar dan heb je ook een mooi en dankbaar resultaat want wat is er nou eigenlijk leuker om je eigen verhaal, compleet met tekeningen, in boekvorm aan je eigen kind voor te lezen.

Dit jaar startte Astrid met het boek “Vesper”, een boek voor haar dochter. Het blad wat u hier ziet zijn de eerste studies voor het verhaal van een konijn die allerlei avonturen zal meemaken.

 

De boeken Labeltje werden met acrylinkt van Liquitex gemaakt, het nieuwe boek wordt naar alle waarschijnlijkheid in aquarel gemaakt.

De eigenschappen van acrylinkt zijn

  • Hoog pigmentgehalte
  • Goed vloeiende acrylverf
  • Permant
  • Watervast
  • Niet klonterig en kleverig
  • Snel drogend

Het boek “Labeltje op stap” kunt u vinden op de Facebookpagina van het Atelier. U vindt het onder deze link