Uitgelicht » Patricia Vreeburg

Patricia Vreeburg

Vorm en restvorm

Vorm en restvorm, één van de moeilijkste onderwerpen bij het schilderen. Bij de aquarel van Patricia is het principe goed uit te leggen. Patricia is losser aan het komen, neemt meer risico en dat levert een veel betere aquarel op. De aquarel is goed van kleur, helder van opbouw en vlot geschilderd. Dat is prima. Bij de compositie wil ik even stilstaan.

Op je doek of papier zet je een vorm, het onderwerp. Alles wat je overhoudt noem je de restvorm. Als die twee niet in evenwicht met elkaar zijn dan kloppen je doek en compositie niet. Het best zie je dit in een modeltekening. Teken je de schouder en de arm goed maar de ruimte tussen romp en schouder niet can zal je tekening niet kloppen en moet je model richting de fysiotherapeut.

Als Patricia het onderwerp groter maakt dan wordt het tegelijk nog overtuigender. Bij een aquarel is dat heel makkelijk, je maakt je passe-partout kleiner. Dan krijg je onderstaand beeld.

In dit beeld kan je de vorm en restvorm duidelijk zien. Uiteindelijk blijken het 7 vormen te zijn. Vormen die allemaal even belangrijk zijn. Ik heb ze even met grove lijnen aangegeven. Probeer vorm en restvorm dus goed op elkaar af te stemmen, je werk wint er aan.