Uitgelicht » Markrit van Rooij

Markrit van Rooij

Zonnebloemen

Markrit laat op overtuigende wijze zien dat je helemaal niet veel nodig hebt om een geweldig werk te maken. Een velletje schetspapier, een houtskooltje, wat pastel en visie. Zo ontstond deze prachtige tekening.

Stillevens staan er om te gebruiken, je hoeft ze niet exact na te tekenen, sterker zelfs; als je je laat leiden door het onderwerp en je vertaalt het op je eigen wijze op papier, dan ga je de beeldende vorming voorbij en ontstaat beeldende kunst.

Ik vind het een fantastisch werk, waar lijn, vlak, kleur vorm en restvorm helemaal kloppen. Mijn advies aan iedereen, maak vooral vooraf eerst wat schetsen. Teken jezelf los.

Vorm en restvorm
Wat is dat nou eigenlijk, vorm en restvorm? Om het eenvoudig te houden, de vorm is het onderwerp en de restvorm is wat je overhoud. Achtergrond dus? Ja en nee. Puur in theorie is de achtergrond de restvorm. Als je daarvan uitgaat dan loop je het risico dat de verhouding vorm/restvorm niet goed is. De restvorm is in een werk net zo belangrijk als de vorm. Teken je de restvorm niet goed, dat klopt de vorm ook niet.

Mondriaan heeft de relatie vorm/restvorm het duidelijkst gebruikt. In de periode met de vlakken is er eigenlijk geen verschil meer met achtergrond en onderwerp (de vlakken in kleur). Het hele schilderij is onderwerp geworden.

Piet Mondriaan

Piet Mondriaan werd op 7 maart 1872 geboren aan de Kortegracht in Amersfoort. In zijn geboortewoning is tegenwoordig het Mondriaanhuis gevestigd. Mondriaan’s vader verdiende de kost als christelijke hoofdonderwijzer.
Mondriaan wou beeldend kunstenaar worden. Dat viel slecht bij zijn vader. Mondriaan moest een vak leren waar iets in te verdienen viel. Op advies van zijn vader volgde de jonge Piet Mondriaan na voltooiing van de lagere school een opleiding tot tekendocent. Maar een carrière als docent kwam uiteindelijk niet van de grond. Piet Mondriaan besloot toch, net als zijn oom Frits, te gaan voor het kunstenaarschap  Samen met zijn oom trok Piet Mondriaan geregeld de natuur in om schilderijen te maken.

De start van Mondriaan als kunstenaar was klassiek. Na zijn verhuizing vaan Amsterdam kwam hij in contact met schilders als Breitner en liet hij zich inspireren door het licht en iets later het symbolisme. Het Kunstmuseum in Den Haag heeft uit die periode de schilderijen van de vrouwen (Evolutie, 1911)

Mondriaan ontwikkelde zich tot de schilder die de schilderkunst, de typografie, de inrichting van psychiatrische instellingen en deels de bouwkunst veranderde. Zijn vlakken zijn de meest bekende werken.

Op  aquarellen van bloemen na, Mondriaan schilderde deze voor zijn brood, verkocht Mondriaan  weinig. Hij had één mecenas, Sal Slijper, een Haagse handelaar. Slijper ontving in ruil voor zijn mecenaat werk van Mondriaan.  Na zijn overlijden liet Slijper de collectie na aan het Haags Gemeente Museum. Daarom heeft dit museum de grootste collectie Mondriaans.

Mondriaan, de man, die in zijn eentje de moderne kunst veranderde, overleed in 1944 straatarm, aan TBC, in zijn atelier in New York.

Op de pagina van Historiek vindt u een goede biografie over Mondriaan.

Bronnen: Historiek, RKD (Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis is een kennis- en documentatiecentrum voor Nederlandse kunst)