Uitgelicht » Hester Roeles

Hester Roeles

Hester Roeles

Hester schildert. Zij schildert in de ware zin van het begrip. Zij vult niets in, maar zoekt met haar penseel of paletmes naar de mogelijkheden die het schilderij en verf haar bieden. Hester is een schilder pur sang. Ik plaats haar in een artikel wat ook over Anselm Kiefer gaat.  Niet alleen omdat haar beeldtaal verwantschappen heeft, maar ook omdat beiden de filosofie hebben dat een schilderij eigenlijk nooit af is.

Tijdens de lessen kom ik regelmatig langs, zie ik een mooi schilderij en vraag ik of het doek niet af is. Meestal is het antwoord nee, gaat zij verder. En zij heeft vaak gelijk. Door die manier van werken; schilderen, afkeuren, schuren, weer opnieuw opzetten, en maar schaven en schaven, ontstaan prachtige doeken.
Het schilderij hierboven is zo’n doek.  Dagen is er geschilderd aan de ondergrond, de basis van elk doek van Hester. Dagen is er, met beperkt palet,  gezocht naar het juiste schilderij. Het beperken van het palet draagt bij aan de kwaliteit van dit doek.

Wat is dat, een beperkt palet?  Een beperkt palet is een schilderspalet met een paar kleuren. Met dit palet kan je een grote hoeveelheid mengkleuren maken die bij elkaar passen. Je kunt er dan voor kiezen om uiteindelijk één complementaire kleur toe te voegen. Beperkt, en als accent.
Een complementaire kleur zijn kleuren die in de kleurencirkel tegenover elkaar liggen.

 

Mijn advies: probeer in het begin je palet te beperken en zoek welke kleursoorten je het best liggen.  Ee schilderij in gamma dus, in kleuren die bij elkaar horen. Je verliest je dan niet in de oneindige reeks kleuren die te koop zijn. Het maakt je werk een stuk rustiger en sterker.


Anselm Kiefer

Anselm Kiefer. Foto museum Voorlinden

Anselm Kiefer (Donaueschingen, 8 maart 1945) is een Duits beeldhouwer en schilder. Hij studeerde tussen 1970 en 1972  bij Joseph Beuys.
Hij is een van de meest succesvolle, maar ook meest omstreden kunstenaars van het naoorlogse Duitsland. Hij gebruikt naast traditionele materialen als verf en potlood  ook materialen als stro, zand, glas, as, beton, roestig ijzer, klei en lood. Zijn werk zit vol verwijzingen naar historische gebeurtenissen en figuren, filosofie, en wetenschappelijke theorieën. Oorlog, vernietiging, verval en destructie zijn belangrijke thema’s in zijn werk.

Hij werd in de kunstwereld bekend door een serie zelfportretten waarop hij de Hitlergroet brengt. Gruwelijke doeken die zijn commentaar waren op de situatie in het naoorlogse Duitsland, waar over het fascisme voornamelijk werd gezwegen. Ook in zijn andere werken toont hij betrokkenheid bij de Duitse problematiek, door bijvoorbeeld de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog tot onderwerp te nemen.

Vanaf 1993 woont en werkt Kiefer in het Franse Barjac (bij Nimes) waar hij een verlaten industrieterrein heeft gekocht en omgetoverde in een 35 hectare groot atelier dat hij La Ribaute heeft gedoopt. Het hele gebied is atelier. Er lopen gangenstelsels onder het terrein en op het terrein staan volstrek nutteloze maar fascinerende bouwsels.  Het terrein ziet u op deze film.

Van 14 oktober 2023 tot en met 25 februari 2024 organiseert museum Voorlinden een expositie met werken va Kiefer. Een uitgebreid verhaal over Kiefer en de expositie vindt u op de site van het museum.