Datum 22 april 2020

EMBARGO TOT VRIJDAGMIDDAG 24 APRIL 13.00 UUR

 

Drie Nieuwegeiners benoemd in de Orde van Oranje Nassau

Op 24 april is Jan Naezer benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij is door burgemeester Frans Backhuijs telefonisch geïnformeerd over dit heugelijke feiten gefeliciteerd met de Koninklijke Onderscheiding. In verband met de coronamaatregelen was het niet mogelijk de gedecoreerden met familie en vrienden te ontvangen in het Stadshuis. De Koninklijke Onderscheidingen zullen op een later moment dit jaar worden uitgereikt.

Jan Naezer is al sinds de jaren zeventig actief als beeldend kunstenaar. Zijn schildersatelier staat in Nieuwegein, zijn etsatelier en lesinstituut zijn gevestigd in Den Haag. De onderscheiding is toegekend vanwege:

  • Zijn bijdrage als beeldend kunstenaar aan de beeldende kunst in Nederland.
  • Zijn bijzondere bijdrage aan het Haagse kunstklimaat als beeldend kunstenaar.
  • Lid van het bestuur van het Schilderkundig Genootschap Pulchri Studio.
  • Lid van het bestuur van de Grafiekwinkel Inkt.
  • Lid van het nterim-bestuurslid van het Schilderkundig Genootschap Pulchri Studio.
  • Lid van de Gemeentelijke Commissie voor Beeldende Kunsten.
  • Zijn bijdrage aan de beeldende vorming voor volwassenen in Den Haag.
  • Zijn bijzondere bijdrage bij het opzetten en ontwikkelen van de afdeling beeldende vorming voor het basisonderwijs in de gemeentes Voorburg, Leidschendam en Voorschoten.
  • Diverse andere projecten op het gebied van de beeldende kunst en beeldende vorming, waar hij zich als vrijwilliger belangeloos voor inzette.

Naezer’s werken worden nationaal en internationaal gewaardeerd. Veel gerenommeerde musea in binnen- en buitenland hebben werken van hem opgenomen in hun collectie. Ook Prinses Beatrix heeft er een paar in haar privécollectie. Naezer won met zijn werk diverse prijzen en nominaties. De heer Naezer is nog steeds actief als beeldend kunstenaar en als docent beeldende vorming in zijn lesinstituut Atelier Jan Naezer aan het Ledeganckplein in Den Haag. In zijn cursussen reserveert hij altijd een paar gratis plaatsen voor mensen met een kleine beurs

In de jaren ’90 zette hij een afdeling beeldende vorming voor het basisonderwijs in Voorburg, Leidschendam en Voorschoten op die later nog werd uitgebreid. Hij schreef projecten, organiseerde exposities en onderhield contacten tussen politiek, kunstuitleen, bestuur en scholen. Een bijzondere plek was voor hem het doveninstituut Effatha. Om hier les te kunnen geven, verdiepte hij zich in de gebarentaal. Daarnaast heeft hij zich ingezet voor tal van bijzondere kunstprojecten en tentoonstellingen en haalde hij belangrijke buitenlandse kunstenaars naar Nederland. Dit alles vanuit zijn buitengewone gedrevenheid om kunst verder te ontwikkelen en uit te dragen.