Thuis aquarelleren of schilderen in de lockdown

Corona zorgt er voor dat een aantal cursisten de keuze maken thuis te werken. Om thuis te kunnen werken plaats ik foto’s  en ga proberen die zo te beschrijven dat zij thuis kunnen worden gemaakt. Uiteraard kan iedereen die vragen heeft mij hierover mailen.

U bent gewend om een voorgespannen vel te krijgen, dat lukt nu niet. Mijn advies is om een aquarelblok Arches, 300 grams te kopen.  Die zijn er in verschillende maten en korrels. Een lijst met materialen en papiersoorten vindt u op de pagina materialen.

1 december 2021

Interieur Abdij Vézelay

Ik begin met een moeilijk onderwerp, het interieur van de abdij van Vezélay. Over de kleur wil ik weinig zeggen, bouw het werkstuk op in één kleur, een sepia, een capum mortum violet of een neutraal zwarte. Ik zou de voorkeur geven aan een sepia. Ki9jk eens bij de kerkinterieurs van Bosboom.

Het lijkt een ingewikkelde partij maar feitelijk kan je je beperken tot het éénpuntsperspectief. Dat zit precies in het midden van het altaar.  Verder zijn het vooral staande partijen die uitmonden in 7 bogen waarvan 2 nauwelijks waarneembaar. Maak je er een donker werkstuk van dan zullen vooral de lichte partijen (hou ze wit) het werk kracht geven.