Thuis aquarelleren of schilderen

Met corona hebben een aantal cursisten er voor gekozen een tijdje de lessen niet te volgen. Om deze cursisten toch te kunnen laten werken maakte het atelier deze pagina.

Ik plaats foto’s van een aantal stillevens en ga proberen die zo te beschrijven dat zij thuis kunnen worden gemaakt. Uiteraard kan iedereen die vragen heeft mij hierover mailen of bellen.

U bent gewend om een voorgespannen vel te krijgen, dat lukt nu niet. Mijn advies is om een aquarelblok Arches, 300 grams te kopen.  Die zijn er in verschillende maten en korrels. Een lijst met materialen en papiersoorten vindt u op de pagina materialen

 


 

Stilleven met naaimachine en wekker

Een moeilijk stilleven wat best wat tekenvaardigheid vereist. Het perspectief van de tafel is beschreven in Uitgelicht over perspectief. We hebben te maken met het tweepunts-perspectief waarbij alle lijnen die dezelfde richting oplopen verdwijnen in hetzelfde punt op de horizon.

Datzelfde geldt voor de naaimachine. In principe is het één blok met een centrale as waar het wiel op zit. In de foto hieronder een vergroting van de naaimachine

Als je de vergroting bekijkt dan zie je een paar blokken, het blok waar de machine op staat, de machine zelf maar ook de voorzijde van de machine en het wiel. Het is allemaal terug te brengen naar blokken. Ook de wekker kan als een iets schuin staand blok worden getekend.

Voor het schilderen zou ik in ieder geval een rauwe Sienna, gebrande Sienna, Neutraal zwart of Paynesgrey  gebruiken.

De wekker wordt lastig, dat is een zilverkleur. Voor zilver zijn verschillende opties, met een basis van Zwart en Ongebrande Sienna kom je een heel eind. Je hebt dan wel het wit van je papier nodig, maar ook met een menging van Groene aarde en Paynes grijs kan je mooi zilver maken. De schaduwtonen maak je dan met een menging van Ivoorzwart e/ Olijfgroen of Paynes grijs.

De lap zal geen probleem vormen. Een Cadmium of Permanent Rood licht zijn een goed uitgangspunt, aan gevuld  met een Gebrande Sienna en een donkere blauwe als aanvulling voor diepere partijen.
De kleuren zijn een indicatie, het is volstrekt afhankelijk hoe je mengt of de kleuren goed worden.

 

Als voorbeeld een aquarel van Gijsbert Harder